Direktlänk till inlägg 2 januari 2010

Har något blivit bättre?

Av Lisbeth - 2 januari 2010 10:31


I SKK centralstyrelsens (CS) protokoll kan man läsa följande:

Broholmerföreningen överklagar AKs beslut om att inte godkänna föreningens ansökan om att införa hälsoprogram för rasen. Föreningen framför att hälsoprogrammet skulle innebära att endast hundar med känd HD- och ED-status samt känd mental status (MH) skulle kunna få registrera valpkullar. Vad är nu detta? Broholmerföreningens ansökan kan väl ses som bara ännu ett steg i rätt riktning?


CS faställer dock AK:s beslut. Det är klokt. Historien förskräcker nämligen. Låt oss backa bandet.

Redan på 50-talet upptäcktes ett problem hos schäfer - höftledsdysplasi.Ett utbrett och invalidiserande ledutvecklingsfel hos vår populäraste hundras och tillika den mest använda tjänstehunden var ett smärtsamt uppvaknande. Paniken spred sig. År 1965 återger Hundsport nr 8-9 en artikel av den tyske experten Dr Sachs: ”Den snabbaste och säkraste vägen att befria schäferrasen från höftledsfel är naturligtvis att utvälja, dvs. till avel rekommendera, enbart sådana hundar som är röntgenologiskt fria från höftledsdysplasi. Vilka åtgärder som nu än tillgripes, blir det smärtsamt för många ägare av värdefulla hanhundar. Och dock är det nödvändigt.”---”Ingreppet måste en gång äga rum och om några år är allt övervunnet.”


Så lät det då. Observera det reflexmässiga "naturligtvis"... Motiveringen lyser över svenska hälsoprogram än idag med oförminskat skimmer. Svenska Brukshundklubben som har s k avelsansvar för rasen reagerade med stor beslutsamhet. På ett par decennier hade man hunnit intala sig - och länge omvärlden - att det var en gammal SBK-tradition att verka för brukshunduppfödning via avelsspärrar och tvingande regler. Här grundlades den svenska ovanan - aldrig utrotad - att dra ut på korståg. Brukshundklubben, född i krigets skugga och ostört utvecklad under 60-talets uppgång och nya hundintresse - i skyddad verkstad inom stängda gränser, har haft stort (för stort?) inflytande i svensk kennelpolitik. Har något blivit bättre? Hur står det till 60 år senare? Hundratusentals hundar är röntgade, varje år avelsspärras en tredjedel av landets schäfrar pga HD-anmärkning.


Det låter ansvarsfullt. Fast å andra sidan kunde väl uppfödarna själv få avgöra saken. Av högtidstalen att döma har SBK ambitionen att marknadsföra sina avelsrekommendationer - i praktiken restriktioner - till en vidare krets. Från sin moraliska alptopp i Sverige och i kraft av sin i dubbel bemärkelse röststarka delegation har man genomdrivit en rad tvingande regler. "Vi ska lära uppfödarna - och valpköparna" - (fast det inte gått) - "att syssla med rätt hundar." Det låter vackert men är farligt. Krig med ädla och goda syften blir gränslösa och förödande.


Den moraliska ivern att utrota alla felaktigheter och allt ont kan bara leda till ett moraliskt berättigat utövande av förbud - alltså utrotande - via utarmande avelsspärrar. Det är bara logiskt att autoimmuna sjukdomar ökar i förskräckande omfattning, att schäfer minskat med med tre fjärdedelar (även övriga SBK-raser tappar mark) och att det är stora problem att få fram dugande tjänstehundsämnen. Ty det absolut goda måste vinna en absolut seger.*** Jag har haft med nedanstående tidigare, men det är fortfarande lika aktuellt: Enligt experten och ostiologen (ostiologi, läran om ben) Professor Jorunn Gröndalens föreläsning Skelettprojektet, SBK:s RUS-konferens (Brukshundens reportage 1/05) är orsaksfaktorer till HD:Polygenetiskt 10-50 % Kön, anatomi, muskelvolym, hormoner, växt, beteende, sjukdomar med mera är möjliga disponerade faktorer som är genetiskt betingade.Miljöfaktorer är 50-90 %, såsom skador, sjukdomar, aktivitet, beteende, utfodring, vikt, växttakt. Om hunden har HD-fel enligt röntgen har i realiteten att göra med följande faktorer:1. Vid vilket tillfälle hunden har röntgats. 2. Vilken veterinär och klinik som har röntgat. 3. Vilken röntgenutrustning som använts. 4. Vem som är hundens ägare vid röntgentillfället. 5. Vilken sedering (bedövning) som har använts. 6. Hundens position på röntgenbordet. 7. Exponeringsfaktorn.Därtill kommer överkurs: Avläsningen!Huruvida hunden har verkligt fel eller inte är tydligen oväsentligt. Röntgenavläsning har blivit en bedömningssport där veterinär X kan odugligförklara en hunds höfter för både försäljning och avel (och kanske predestinera den för avlivning), medan veterinärna Y och Z lovprisar samma hunds leder. Varför ska denna plågsamma, ångestframkallande och dyrbara cirkus tillåtas att pågå, år efter år?

 
 
CarinaJ

CarinaJ

2 januari 2010 18:13

Denna cirkus är dessutom en fantastisk energikälla till kvalificerad mobbning på nätet....
Se www.skaneskrabban.se under valpar och kommande parning och läs kommentaren längst ner på sidan om hanen till min kommande kull.....vet inte om man ska skratta eller gråta.....
Här gör man effektivt skit för hanhunden-ägaren, tiken-ägaren, hanhundens förra kull, tiken till den kullen och dess ägare, dessa valpars ägare och ev kommande kullar bland dessa hundar. BRA JOBBAT, du som skickade detta, du måste vara väldigt nöjd med dig själv............. Vederbörande författare har dessutom till detta tillfälle lagt upp en mailadress (för den finns ju inte längre såklart) som skulle få mig att misstänka att det är en GOD VÄN som skickat detta.......hur dum får man va?
Så.....denna j---a (ursäkta) hd-cirkus har mååååååånga clowner......allt i från högt beslutande organ ner till den lilla dryga, syniska enskilda individen som bara vill söndra och sprida skit!!!!!!!
Vad kommer konsekvenserna av allt detta att bli? Precis som du skriver, Liseth, så ser man en ökning av autoimmuna sjukdomar och vi har inte en aning om vad som väntar runt hörnet i spåren av denna cirkus......
Vi tror att vi kan styra och ställa med restriktioner och förbud men vad det mynnar i kan vi verkligen inte få vetenskapliga belägg för idag!!!!!

http://www.skaneskrabban.se

 
Erika

Erika

2 januari 2010 19:31

Ja vad säger man? VAD är det som gör att inte dessa påvisbara fakta vad gäller felkällor och metodfel inte får gehör? Vad är politiken i det? Vem och varför "läggs locket på"?

Skulle en slik metod ha så många felkällor, en diagnosmetod som användes inom vårdsektorn för människor, så skulle den ha skrotats för länge sedan. Varför får detta pågå?

http://stoltaebbas.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Nilla

3 januari 2010 08:21

För att det är utmärkt försäljningstaktik hos vissa uppfödare, jag har minsan rtg så jag är super seriös, men den som inte rtg är inte seriös, köp mina valpar för jag är seriös jag rtg.

Även ögonlysningen hos Västgötaspetsen är precis samma sak!

Är kräkfärdig på detta....

 
Ingen bild

Siv

3 januari 2010 14:41

Det skulle vara intressant att få en siffra på hur många miljoner ( miljader?) som hundägare och uppfödare pumpat in i veterinärkåren och administrationen för onödiga hälsoundersökningar under gågna årtionden.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 4 februari 2015 10:34


   Vi som  jobbat för tidningen hittar överallt i och utanförorganisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling ochnyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt sen de senastetio åren. Medlemmarna kan ju störas i sin rosa...

Av Lisbeth - 26 januari 2015 08:18


    I dagar när pennor höjs mot skyn och millioner manifesterar för yttrandefrihet och pressfrihet, kan man bara konstatera att detta gäller inte den sfär där undertecknad tillbringat större delen av ett yrkesverksamt liv. Journalister är inte v...

Av Lisbeth - 4 november 2014 21:51


  We are in Love and the Love i have for you never change do you know that Love? i feel same here ok.. You are my happiness you always make me feel better I love you more ...

Av Lisbeth - 20 oktober 2014 13:38


    Supreme Champion Yffranes New Moon Rising JW COTY 1 2013 waiting in the wings for judges´decision together wirt Co-owner/Breeder Marina. Yes, "Mandy" was awarded "StockholmsMästare"   His son Yffranes Someone Special aka "Bonney" - our l...

Av Lisbeth - 1 oktober 2014 06:13


Our Kits 4 months of age: Yfffranes Someone Special & Yffranes Tommy-Gun     Photo by Kicki Thenberg ...

Presentation


SC Ormeryds Clint Eastwood DSM
& Yours Truly

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Ulvus - gäst hos verkligheten

senaste kommentarerna


Ovido - Quiz & Flashcards